Okt 021894
 

Caire le 2 oct. 1894.

B. B.

Var god skriv till Kalle, bed honom genast komma hit. Han har säkert en plats som betalar sig inom 3 mån. och i alla händelser kan han här lätt få avsättning. Men bed honom komma genast.

Jag bebor ett sorts spökslott, förb. vackert i en gränd som dygnet om ligger i mystiskt halvljus. Min port ser ut som ledde den till underjorden. Man inträder i en couloir som ser ut som en gruvgång och in på gården vita murar med vidunderligt stora fönster som glo på en liksom ögon och ett knotigt träd kastar sig upp mot himlen som en oerhörd jätteorm. Vid en lampas fladdrande ljus liknar den sönderfallna rappningen tecken av gengångare och den trasiga stentrappan i tusen krokar är full med stora svarta gluggar med galler för. Men uppe hos mig är det snyggt. Ett ofantligt atelierfönster, från golv till tak, 5 meter, fy här snålar man ej på utrymmet, ett medelstort och ett helt system av små fönster resultat = en mild silverdager av oerhörd mystére. Två terrasser, förb. vackra i proportionerna och taket – den ena terassen – kan man måla naken model i solljus i fred och ro för nyfikna. Och modeller, de grannaste kvinnor i världen. egyptiskor På 7-15 år för 25-50 clm. sceancen. Och vill du ha köttmat av dem, så är ingenting enklare. Jag skulle vara en förlorad karl ibland så mycket vackra ögon och d:o munnar och halvnakenhet och plastik om jag inte vore kär på allvar på annat håll. Det är ingen överdrift i vad jag säger dig.

Vill du ha ett palats vid Nilstranden hela huset med oerhört stora rum, kolossala fönster, mästerverk i ornamentväg här och där, men först och främst taket fullt, .25 frs. i mån. !!!

Jag ser för första gången arkitektur: det är otroligt vad här allt är artistiskt. För att odla sin smak må man resa hit och ej annorstädes. »I Paris finns det ingenting mer än Notre-Dame och Ste. Chapelle», sa alldeles nyss min vän Bernard, aldeles bredvid mig. Han trives förb. bra här, livsmedlen äro förb. billiga, men man måste ha’ vana att hantag. jag har betalat dyra lärpängar.

Va tusan skriver ni inte för?

Hälsa Marie först och främst – och de andra ungdomarna, Montparno etc. etc. Kom hit några stycken, så ska ni få se så mycket vackert på en gång, så att ni ska tro er vara i himlen. Men va f-n skriver ni inte till mig för?

Vännen

Ivan.

Adresse: 4 et 6 Darb et Genainch 4 et 6

Chez Mme Dmitr. Sakakini

Caire Egypte.

*******************************************************************************************************************

Ur Gauffin, del I, sid 191-192.