jun 011894
 

Paris den 1 juni 1894.

Min käre vän!

Jag har inte kunnat skriva till dig, eftersom jag inte har haft varken frimärken eller papper. Jag tackar dig ofantligt för Strindberg och pengarna, och i synnerhet för det tålamod och den godhet som du visar mig.

Jag har alldeles nog med Utopier. Jag ber dig att inte köpa andra saker om Strbg, det är onödigt. Jag hade talat med dig om flera, så att du skulle kunna välja efter som tillfället bjöd.

Kalle känner min granne. Han skall tala med dig om Bretagne. Skriftställaren skall också berätta för dig om sin hemtrakt. Kalle känner en smula till »le Midi». Hos M. Huot, sonen, kan du träffa en av mina bekanta, en liten sydfransman med frodig hårväxt, en hygglig karl men för resten obetydlig, han kan också berätta för dig om sin provins. På Normandies kust finner man förtjusande platser. Åt Pontoise till måtte det vara mycket vackert. Och så har vi Fontainebleau-skogen som du redan känner till.

Jag råder dig att måla mycket stilleben. Ingenting utvecklar bättre förståelsen av färgernas dolda mening och sinnet för det dekorativa.

Jag ber dig så snart som möjligt sända mig brevpapper och ett paket levantisk tobak och ett parti skrivpappersark. Jag kan inte arbeta av brist på papper. Du kan skicka mig det per post (kan man också skicka tobak på posten???).

I morgon skall jag svara dig på ditt brev och en översättning från hebreiskan (Exodus 20, 2-6).

Din tillgivne

Aguéli.

Jag har några anteckningar om konst som kanske kunna intressera dig. Jag skall meddela dig dem, så snart jag får papper.

Du får absolut inte visa mitt senaste brev för Mme Huot, det där jag talar om henne. Klipp bort dessa 2-3 rader, och förstör dem Obs. Obs.

Kalle mår bra? Inga nyheter från Montparno?

*******************************************************************************************************************************************

Renskriften är hämtad från

Gauffin, Axel, 1877-1964. – Ivan Aguéli : människan, mystikern, målaren. I-II. 1940 – 1941. Del I: 170.