maj 121894
 

Paris den 12 maj 1894.

Min käre vän!

Jag har med stort nöje mottagit den arabiska vocab., äntligen. Jag är mycket nöjd med den. Har du köpt den kontant eller genom antikvariatsbokhandlaren?

Återstå nu »Schems Ed’dine et Nour-Ed’dine» och min gamla Manassevitch och jag har allt vad jag behöver, vad arabiska beträffar. –

Om du vill att jag skriver till dig angående filosofiska ting, så svara mig strax med några ord så att jag vet att du har fått detta brev. Nämn datum på det brev som det rör sig om. jag skrev för en vecka sedan ett brev till dig angående förhållandet mellan rymden och själstillståndet. Då jag är okunnig om du har fått det eller inte, kan jag inte fortsätta det.

Vad har du sagt till Mme Huot? Hon har grälat på mig en smula. Jag har aldrig sagt till henne att inte mera skicka mig livsmedel. Jag har sagt till dig att inte köpa till mig något annat än en arabisk bok, eftersom din portemonnä inte är så väl försedd. – Vi ska tala om detta längre fram för att undvika diskussioner.

Jag ber dig att skicka till araben 1) hieroglyflexikonet, 2) Mme Huots brochyr. Den är mycket intressant. Det är en hel filosofi i den. – Det är Swedenborgs i evolutionistiskt språk och modern vetenskap. 3) En bönbok på hebreiska och engelska. 4) min hebreiska grammatika.

Det är länge sedan jag hade några nyheter ifrån dig. Är du stött på mig? Det skulle göra mig ledsen.

Många hälsningar till Kalle och Montparno och alla. Låt Kalle lära känna Mme Huot.

– Det står inte bra till för mig, gud vet vad det är man förbereder, ingenting bra. I går tillbrakte jag en eländig dag. I dag är det bättre, men det skall snart börja igen.

För några: dagar sedan skrev jag till dig om Strbg. Har du fått det???

Din tillgivne

Aguéli.

»Korrespondans med blyerts är förbjuden» – Jag har inte träffat varken advokat eller Mme Huot.

Jag har inte längre varken papper eller kuvert. Vill du skicka mig genom Mme Huot, papper av stort format, hållbart, inte linjerat, som det som du skickade mig första gången. – Och pennor av olika slag.

Fråga araben om han kan låna mig sin bok om hieroglyfer för en fjorton dagar. Jag skall akta den som min ögonsten.

******************************************************************************************************************************************

Renskriften är hämtad från

Gauffin, Axel, 1877-1964. – Ivan Aguéli : människan, mystikern, målaren. I-II. 1940 – 1941. Del I: 163-164.