maj 051894
 

Paris le 5 maj 1894.

Min käre vän!

Jag har nyss fått dina böcker. Tack! – Kom i morgon och tag dem alla tillbaka och ge mig en en liten arabisk grammatika på tyska, av Manassevitch; den är dålig, men i brist på bättre får du ta den eftersom det är dig omöjligt att skaffa mig de arabiska böckerna, som jag har bett dig om. Du har i alla fall fått mitt brev och 1.25 i frimärken, och Challand befinner sig på din väg till Louvren. – Du måste lära dig att inse att jag betraktar mig som den störste av idioter ända tills dess jag har lärt mig arabiska. Vilken beklagansvärd varelse är inte den människa som inte äger språkkunskap.

Jag säger dig också att jag, jag läser inte alls för att inte ha tråkigt utan för att inte förlora tiden. Jag har aldrig tråkigt utom i dåligt sällskap och när det är kallt och mulet.

Artikeln »kamraterna äro inte några messiasfigurer» (les compagnons ne sont pas des messies) har intresserat mig en smula i alla fall, trots att den utgör ett ganska svagt svar på en löjlig fråga, som inte heller är vidare kvick. Jag ber dig emellertid att vad jag nyss sagt inte måtte gå vidare. –

Jag skall tala indirekt med dig därom, när jag talar om Messias.

Köp dig Den sanna kristendomen. – Du kan få den genom Bianchini på svenska för 2 kr. – Vi skall prata om den. Och det är önskvärt att du har texten framför dig.

Kom i morgon och ha med dig Manassevitch  grammatika och de hebreiska lex. o c h i n g e n t i n g   a n n a t, eftersom du inte kan få tag på varken Pinto eller »Schems-Ed-dine», eller någonting om Egypten eller malajiska arkipelagen och söderhavsöarna eller om den arabiska civilisationen eller den ryska nihilismen. Jag skall ge dig tillbaka allt det övriga. Med undantag av bibeln och den sanna kristendomen.

Din tillgivne

Aguéli.

Jag förbereder svar till dig, till Mme Huot och Kalle. – jag har råkat in i en fruktansvärd period som kommer att räcka kanske en fjorton dar. Jag känner till symptomerna.

Det var kanske Madame Huot som hade lämnat böckerna till mig. – Säg henne att jag ville lämna tillbaka flaskorna till henne men att man inte har tillåtit det – vad skall jag göra?

*************************************************************************************************************************

Renskriften är hämtad från

Gauffin, Axel, 1877-1964. – Ivan Aguéli : människan, mystikern, målaren. I-II. 1940 – 1941. Del I: 159.